Mer pedagogisk karateopplæring

Ærefullt oppdrag

Norges Kyokushin Organisasjon vil gjøre sin karatestil lettere å lære for barn. Den jobben har de gitt til Horten Karateklubbs Sjur Vestlie.

I dag er kyokushinkaraten delt inn etter MON-systemet for barn under 15 år og KYU-systemet for de over 15 år.  Det vi ser er at måten opplæringen er organisert i vår organisasjon i dag er lite pedagogisk. I dag er det slik at en som går i tredjeklasse på barneskolen og en 14 åring kan trene på samme parti. Det synes vi er feil. I tillegg slik det er nå så er det vanskelig å lære for seks- til sjuåringer. Derfor har vi sagt at man ikke får begynne før man er åtte år. Det har mange foreldre vært misfornøyd med, så det tar vi også tak i. Heretter åpner vi for alle som har begynt på skolen, forklarer Sjur Vestlie. Lederen i Horten Karateklubb er godt i gang med arbeidet. Fra nyttår blir hans egne elever i Horten Karateklubb prøvekaniner for det nye treningsmåten.  Målet og håpet er at den tekniske komiteen i Norges Kyokushin Organisasjon skal godkjenne det nye programmet i løpet av 2011. Fullstendig resultater av dette vil vi uansett ikke se før det er gått tre til fem år, sier Vestlie, som synes det er en ære å få dette oppdraget. Han mener også at nivået på utøverne i Horten Karateklubb er en av grunnen til at han hår fått jobben.  Norges Kyokushin Organisasjon er tydeligvis fortrolig med at våre utøvere er gode nok til at vi kan teste dette ut på dem, sier Vestlie.

Vestlie forteller at karaten i Vesten er organisert på en helt annen måte enn i Østen. Mens man i Østen, og da spesielt Japan,  lærer 80 prosent av teknikkene i de første gradene, så er den vestlige måten å gjøre det på mye mer organisert. Dette er også grunnen til at måten karate læres bort i dag ikke er spesielt barnevennlig
– I Europa ønsker vi klare krav over hva som må kunne for å klare en gradering. For eksempel ved grønt belte så skal man kunne tre stillinger, fem slag, seks blokader, fire spark og fire kata-er. Derfor terpes det veldig på dette, når man i stedet kanskje skulle brukt mer tid på bygge opp motorikk og koordinasjon. Derfor vil kravene for grønt belte i MOM-systemet heretter være én stilling, fire slag, én blokade, ett spark og én kata. Det vil raskere gi barna en følelse av mestring, og lette på presset for å klare teknikkene. Det igjen fører til trivsel og glede, mener Vestlie.Målet er altså at heretter blir det mer tid til å øve, leke og ha det gøy.
– Vi vil også at det skal bli lettere fra instruktørenes ståsted, og ikke bare enklere graderingskrav, sier Sjur Vestlie, før han understreker at fokus på etikette fortsatt vil være i sterkt fokus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *